Voorlezen alleen aan kleuters?

Voorlezen alleen aan kleuters?

Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen. Prinses Laurentien opent deze 10-daagse in het TV-programma Zin in Zappelin, voor kleuters. Geweldig dat de prinses zich nog altijd blijft inzetten voor de geletterdheid. Kinderen hebben rolmodellen nodig.

Het beeld kan bij ouders en grootouders ontstaan dat voorlezen iets is voor juffen en moeders die voorlezen aan kleuters. Dat is heel jammer. Om de ontlezing tegen te gaan moeten we met zijn allen investeren in de jeugd. En daar ligt een enorme kans voor opa's, oma's, oppasmoeders en allerlei professionals die met kinderen optrekken. Niet alleen voorlezen aan kleuters. Ook kinderen van 6 of ouder vinden het heerlijk als ze kunnen luisteren naar een mooie of vertrouwde stem die voorleest.

Waarom zou je dat doen?

  1. Kinderen kunnen zich ontspannen.
  2. Je hebt samen, 1 op 1, alle aandacht voor een verhaal en voor elkaar.
  3. Er is een unieke mogelijkheid om met het kind te praten over dat wat je leest.
  4. Kinderen kunnen hun vragen stellen.
  5. Een boek is sneller uit als je samen leest.
  6. Zien  lezen doet lezen.
  7. Je krijgt zicht op de voorkeuren van het kind en kunt samen op zoek naar een volgend boek.

Welke boeken?

Dat is de vraag die veel (groot)ouders stellen in de bieb en de boekwinkel. Ze zien door het enorme aanbod niet goed wat interessante boeken voor hun (klein)kinderen zijn. Meestal verwijs ik mensen in mijn omgeving naar de website jaapleest.nl. Daar vind je een selectie van interessante kinderboeken. Je kunt er zoeken op titel, op leeftijd, op onderwerp en genre. Jaap recenseert al meer dan 10 jaar en geldt als een expert. Hij doet vormt samen met Bas Maliepaard (recensent kinderboeken in Trouw) het presentatieduo van de Grote Vriendelijke Podcast. In gezellige gesprekken praten de heren met kinderboekenschrijvers en illustratoren. Er is nu ook een Grote Vriendelijke Update waarmee je je weg kunt vinden naar de juiste kinderboeken. Want dat is toch wat je wilt? Dat kinderen het plezier in lezen van boeken gaan ontdekken? Dat kan alleen als je de juiste boeken voor jou weet te vinden.

Doorgeven

Als opvoeder geef je altijd iets door ook al weet je niet altijd wat je doorgeeft. Kinderen van rokers die zeggen dat je beter niet kunt roken, gaan later vaak aan de sigaretten. Kinderen die volwassenen zien lezen worden vaak lezers.

Ben je geen lezer?
Dan kan er een wereld voor je open gaan als je eens met een kind in een kinderboek duikt. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het voor een volwassene heel aangenaam kan zijn om kinderboeken te lezen.

Op de foto bij deze blog zie je de dochter van kinderboekenschrijver Ineke Kraijo. Haar vader leest aan zijn kleindochter het boek Een voetbal voor de vrede voor. Wat mij vooral opvalt is de concentratie. Zo kan de fascinatie voor boeken ontstaan.

Help!

Van Ineke mocht ik deze foto van haar vader en haar dochter plaatsen in deze blog. Misschien wil jij me helpen? Zou je een foto willen opzoeken of maken van een volwassene in jouw omgeving die een kind voorleest? Daar wil ik wat mee gaan doen op Pinterest of Instagram. Het mag ook een foto zijn waar de gezichten wat verborgen zijn maar waar je toch ziet dat het een volwassene met een kind is.

Je kunt je foto mailen naar Rob van de Sande

Fragmenten

20 januari 2021

Leesachterstand het grootst

20 januari 2021