APRIL Boekhandel?

APRIL Boekhandel?

Het klopt inderdaad. Zo staat het aangegeven op de leeskalender van Manon Sikkel, kinderboekenambassadeur. Zij heeft op een kalender elke maand een speler in het leesoffensief centraal gezet. De posters van die leeskalender hingen vorig jaar op alle scholen. Nou ja . . . bijna alle scholen. April is de maand van de kinderboekhandel. Volgens onze ambassadeur van kinderboeken is dat mogelijk een interessante maand om een nieuwe service te starten die gelinkt is aan de kinderboekhandel op internet. Vandaar dat je nu voor boekadvies op internet terecht kunt: Frappante Fragmenten.

Na een rondgang langs diverse (kinder)boekhandels, in Nijmegen zit een heel fijne met een groot assortiment en een zeer klantgerichte eigenaar, werd me duidelijk dat het heel belangrijk is dat kinderboekwinkels blijven bestaan. Want het snuffelen in fysieke boeken is voor veel bezoekers de belangrijkste reden om tot aanschaf over te gaan. Nu willen we allemaal dat Nederland Leest! Ook de jongeren en de jeugd. Dus mag de boekverkoop nog wel wat omhoog voor het goede doel. In de straat én online.

Na een rondgang langs diverse (kinder)boekhandels, in Nijmegen zit een heel fijne met een groot assortiment en een zeer klantgerichte eigenaar, werd me duidelijk dat het heel belangrijk is dat kinderboekwinkels blijven bestaan. Want het snuffelen in fysieke boeken is voor veel bezoekers de belangrijkste reden om tot aanschaf over te gaan. Nu willen we allemaal dat Nederland Leest! Ook de jongeren en de jeugd. Dus mag de boekverkoop nog wel wat omhoog voor het goede doel. In de straat én online.

Heeft u een boek voor een kind van 10?

Dit is de meest gestelde vraag van volwassenen op de afdeling kinderboeken of in een kinderboekwinkel, de leeftijd varieert uiteraard. Natuurlijk hebben ze dat daar en de mensen van de boekwinkel zijn de specialisten die de vraagsteller met een geschikt boek de deur uit kunnen helpen. Dus steun de lokale boekhandel!

Als er een tijd is dat we de boekhandel niet in kunnen, zoals nu, of als we geen tijd hebben om fysiek te snuffelen, of als de boekhandel gesloten is, dan hebben we natuurlijk internet. Helaas wordt dan de vraag naar een geschikt boek voor een bepaalde leeftijd alleen maar groter want . . . er is een overkill aan boeken en er zitten ook nog eens veel minder geschikte boeken tussen. Hoe vind je je weg?

Gelukkig zijn er veel websites met recensies en podcasts met suggesties evenals ondernemers met tiplijstjes en influencers op Instagram en Pinterest met stijlvolle foto's van gelezen of nog te lezen boeken. Dat maakt het probleem van een kinderboek kiezen alleen maar nóg groter. Hoe gaat het dan in die nieuwe online kinderboekwinkel? De kern van Frappante Fragmenten is een oud concept dat in mijn tijd heel goed werkte bij het kiezen van singeltjes: de Top40. Nu is er een Top40 Kinderboeken. Niet zo'n lijstje met 'meest verkochte boeken'. Ook geen lijstje met 'adviezen van mensen die er verstand van hebben'. Wat dan wel?

Voor Frappante Fragmenten, want zo heet de site, is het belangrijk welke kinderboeken bij lezers, deskundigen, professionals én boekverkopers favoriet zijn. Kinderboeken van nu én van toen die door fans aangewezen zijn als favoriet, komen in de TOP40. De (kinder)boekhandels leveren suggesties voor de TIPlijst. Maandelijks bepaalt een panel de ranking. Verder werkt de TOP40 hetzelfde als de lijst van de singels die populair zijn op de radio en op de muziekkanalen. Je kunt je als volwassene rustig oriënteren op de meest succesvolle en gewaardeerde kinderboeken voor je (klein)kind, je neefje, je buurmeisje of voor jezelf. Want kinderboeken zijn tegenwoordig zeer aantrekkelijk uitgegeven en interessant van inhoud. Je kijkt toch ook wel eens naar een Disneyfilm? Dus waarom lees je dan niet af en toe een goed kinderboek? En als je het uit hebt, maak je er een kind er blij mee!

Voorlezen

Van een aantal kinderboeken is op de site een voorgelezen fragment beschikbaar om te beluisteren, ingesproken door een professionele stemacteur. Handig om de taal van de schrijver of de sfeer van het boek te ervaren. Met enkele schrijvers hebben we een gesprekje en pabostudenten vertellen over de mogelijkheden van een boek in het onderwijs. Er valt veel te kiezen maar je hebt het beste overzicht dat beschikbaar is.

Wil je weten wat het thema van mei gaat worden? Of wil je als eerste de Top40 van elke nieuwe maand ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsflits zodat je weet wat je kunt voorlezen of cadeau kunt doen.

Leesachterstand het grootst

27 maart 2021

Ei

27 maart 2021