Ei

Ei

In mei leggen alle vogeltjes een ei. Wat moeten ze anders, zou je kunnen zeggen. Dat is toch zo logisch als iets.

Voor mij was het heel lang geleden ook logisch dat ik kinderboeken las omdat ik op de pabo in Eindhoven zat. Leraren lezen kinderboeken. Ik kwam aardig op gang met Madelief, Kruistocht in spijkerbroek en Het wereldje van Beer Ligthart. Jarenlang kocht ik kinderboeken maar door de waan van de dag, de drukte in het basisonderwijs en het volle bordje van de leraar verloor ik mijn belangstelling voor het kinderboek. Na een studie Nederlands MO-A en B startte ik op de pabo. Daar was ik zo druk met alle deeldomeinen, kerndoelen, competenties en nog zo wat dat ik amper aan het lezen van kinderboeken toe kwam. Herken je dat?

Wending

Toen kwam er een jongedame van de lerarenopleiding op mijn pabo voor stage en zij bracht me weer terug bij de kinderboeken. Dat gaf me zo veel plezier in mijn werk dat ik nu wekelijks enkele kinderboeken lees. En dat resulteerde in de behoefte om meer leraren het plezier in kinderboeken te laten (her)ontdekken. Na het aanleggen van een goede bibliotheek hier in mijn studio ontstond de Top40 Kinderboeken die sinds april maandelijks verschijnt. Handig voor basisscholen blijkt nu want veel scholen hebben hun schoolbieb en/of klassenbieb inmiddels op orde. En met de Top40, die luisterfragmenten bevat, kunnen kinderen, maar zeker ook onderwijsprofessionals, zich oriënteren op het schitterende aanbod dat we hebben in Nederland. En daarna tijdens het stillezen al die verrukkelijke boeken lekker gaan lezen.

Wie bepaalt?

In de Top40 staat een selecte die tot stand komt door de ranking van mensen die iets hebben met kinderboeken of die er verstand van hebben, zoals leesconsulenten en kinderboekenschrijvers. Heel inspirerend, hoor ik regelmatig. En handig als je boeken uit die lijst op je school hebt want met een QR-code kom je direct op de website van Frappante Fragmenten waar je een fragment uit dat boek kunt beluisteren. Alle actuele titels maken kans om in de lijst te verschijnen. Kinderboekhandels en recensenten van naam zorgen voor de input.

Losers

Met de Top40 Kinderboeken heb je een uitermate handig hulpmiddel om je te oriënteren op kinderboeken die kinderen willen lezen als ze klaar zijn met de mutsen, de boomhutten en de losers. Je hebt vast ook niet genoeg tijd om veel kinderboeken te lezen. Misschien lees je elke schooldag een kwartier tot half uur met de kinderen in je klas een half uur mee in je eigen kinderboek. Dan ben je op de hoogte en houd je je vakkennis op dit vlak op peil.

De Top40 is voor jou een handig hulpmiddel. Bij de meeste boeken die erin staan, is een audioclip ingesproken waarmee je in enkele minuten een beeld krijgt van de sfeer van het boek en de stijl van de schrijver zodat je als juf of meester voldoende thuis bent in het aanbod om met kinderen in gesprek te gaan over de boeken die zij lezen. Je bent ook beter in staat om een geschikt boek voor een kind te zoeken.

Luisteren

Een andere interessante mogelijkheid voor leraren op de basisschool is het inzetten van Frappante Fragmenten in de taalles: Luistervaardigheid. Dan snijdt het met aan meerdere kanten:

1 Je presenteert hoogwaardig taalmateriaal aan de kinderen

2 Je kunt inhoudelijke vragen stellen over het fragment in de les Luistervaardigheid

3 Kinderen raken vertrouwd met rijke taal in kinderboeken en komen er mogelijk toe om dat boek eens op te zoeken in de schoolbieb.

4 Je kunt kinderen een verlanglijstje laten aanleggen met boeken die ze zeker eens willen lezen

5 Jij blijft als leraar op de hoogte van het recente aanbod en de gewaardeerde klassiekers

Elke maand verschijnt een nieuwe editie op de website. En wil je af en toe een kinderboekenschrijver horen over een bepaald interessant boek? Meld je dan aan voor de berichtenservice. Deze maand spreekt Frappante Fragmenten met Tineke Honingh. Ze vertelt hoe ze er toe kwam om het boek Het (on)gewone verhaal van BO (en Tom) te schrijven: twee buitenbeentjes in bovenbouw met allebei een geheim. Bo is spastisch en Tom … Lees dat zelf maar.

Meld je aan voor de nieuwsflits, dan hoor je het laatste nieuws als eerste.

N I E U W S F L I T S

APRIL Boekhandel?

3 mei 2021

BTW

3 mei 2021