Verlanglijst

Verlanglijst

Gelukkig zijn er prachtige boekwinkels in Nederland waar je heerlijk kunt rondneuzen, voor jezelf en voor anderen. Een boek blijft immers een geweldig geschenk, hoewel dat voor kinderen intussen iets anders is komen te liggen. Welk kind zet er nog boektitels op een verlanglijst? Hebben de kinderen in jouw omgeving een eigen boekenplank of boekenrekje?
 
Ik kreeg als kind van mijn ouders en mijn oma's regelmatig een kinderboek cadeau. Waarschijnlijk wisten zij dat ik door lezen een slim ventje zou kunnen worden. Daardoor ben ik lezen leuk gaan vinden en boeken in het bijzonder. Speelde mijn zus schooltje en mijn broer misdienaartje… ik maakte van mijn boekcollectie een bibliotheekje met uitleenservice voor de kinderen in de buurt. Dat deed ik samen met mijn buurmeisje Kittie. We schrijven Geldrop (bij Eindhoven) 1965.

Toen ik vorig jaar 'Uit elkaar' voorlas op basisscholen realiseerde ik me dat er tegenwoordig veel kinderen zijn met meerdere (groot)ouders. De kans om een goed boek cadeau te krijgen is nu dus groter dan ooit. Alleen zijn kinderen nu vaak net zo druk als hun ouders en hebben ze helemaal geen tijd om naar die mooie boekhandels te gaan. Gelukkig zitten ze wel veel op hun tablet of telefoon en ook daar kun je rondneuzen: boekensites genoeg, tiplijsten te over. Maar hoe leuk vinden kinderen het eigenlijk om op die sites te snuffelen? Het is wel belangrijk dat kinderen zelf hun boeken uitzoeken.

Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen hebben geluk: er zijn zaadjes geplant. Sommige kinderen zouden wel willen dat iemand hen af en toe eens voorlas uit nieuwe kinderboeken, want die zijn vaak zo leuk. Als het zo werkt, dachten de bedenkers van Frappante Fragmenten, dan is het vast ook leuk om een soort 'jukebox' te hebben waar je een selectie uit het aanbod van kinderboeken kunt beluisteren: lekker luisteren naar boekfragmenten en boeken kiezen die je op je verlanglijst zet, om die vervolgens naar je vader, je moeder, je pleegvader, je pleegmoeder, je lievelingstante, je leukste oom, je ene oma of opa, je andere opa of oma, je nieuwe opa, je nieuwe cadeau-oma of … bedenk het maar.

Als je zo'n lijstje van je (klein)kind in je telefoon of op je tablet krijgt, kun je zelf bepalen wat je daar mee doet. Er is een kans dat je het initiatief wilt belonen: het kind wil een boek, hoe bijzonder is dat in deze tijd?! Je kun dan naar de boekhandel gaan om een boek te kopen, je kunt het ook online bestellen via de website waar je nu deze blog leest. Ook als je voor bestellen bij Frappante Fragmenten kiest doe je de boekwinkel een plezier want je bestelling loopt via Libris, de leverancier van heel veel boekhandels in Nederland. Je geeft op in welke boekhandel jij of je (klein)kind de boeken op gaat halen maar thuisbezorgen kan uiteraard ook. Zo ziet gemak er in 2021 uit. Ophalen in de winkel heeft het voordeel dat je weer even in het echt kunt snuffelen.

Zo zorgen we ervoor dat alle kinderen geletterd van school gaan: Het thuisfront helpt een handje mee.

Online bestellen
Hoe werkt het dan precies? Lees het op de volgende pagina.

Weer naar school

27 september 2021