BoekUIT! Bon halen bij de baas!

BoekUIT! Bon halen bij de baas!

Loading

Van je baas moet je het hebben, als je in loondienst bent tenminste. En in de jaren dat ik fulltime voor een basisschoolklas stond, was dat zo voor mij. Ik had in Elst, tussen Nijmegen en Arnhem, een schooldirecteur die een enorme voorstander was van goed leesonderwijs. ‘Want als je een goede lezer bent,’ zei hij, ‘dan kun je de baas zijn over je eigen ontwikkeling.’

Plan

Om de collega’s te inspireren zelf meer kinderboeken te gaan lezen, had ik met hem een plan bedacht. Een list, zo je wilt. We bekeken samen de lijstjes met bekroonde kinderboeken van de laatste 5 jaar en stelden een groslijst op van boeken met gouden en zilveren griffels die we kenden of die ons aanspraken. Het is 1978.

Mijn baas, laten we hem Henk noemen, kocht 2 boekenbonnen: 1 voor hemzelf en 1 voor mij. Hij zei: ‘Deze week kopen we allebei een boek van ons lijstje en gaan dat lezen.’ Zo gezegd , zo gedaan.

Na een week waren we allebei enthousiast over het gelezen boek. ‘Nu geef je het door aan een collega. Gewoon, als cadeau. Dat doe ik ook. En hier is een nieuwe boekenbon voor een volgend boek. Ik ga er ook weer 1 halen’, zei hij.

We zochten allebei een collega op waarvan we dachten dat hij of zij ons boek ook wel interessant zou vinden. We gaven het gelezen boek door met de volgende afspraak:

  1. Lees het boek uit en geef het daarna door aan een collega naar keuze. Haal een boekenbon van 20 euro bij de baas voor een nieuw boek.
  2. Wil je het boek houden, zet het zichtbaar op de boekenplank in je klas en haal een boekenbon voor een nieuw boek.
  3. Is het geen boek voor jou, klap het dicht en geef het terug aan mij. Wacht geduldig af tot iemand je weer eens een boek cadeau doet.

Opties (alleen als je daar tijd voor vrij kunt maken)

  1. Je leest een karakteristiek en representatief fragment voor aan je collega uit het boek dat je weggeeft om haar of hem te verleiden dat boek te accepteren.
  2. Laat in de klas vooral aan de kinderen zien dat je een nieuw kinderboek aan het lezen bent. Wie weet willen ze het ook een keer lezen. Een fragment delen met de kinderen is altijd leuk natuurlijk. Het hele boek voorlezen is verboden; ze moeten het boek zelf willen gaan lezen.
  3. Wacht ook rustig af of er weer een collega is die jou een boek komt geven.
  4. Doordat je meedoet krijg je automatisch een boekenbon van je baas bij elk uitgelezen boek.

Virus

Er gebeurde wel wat op die school: er heerste in no time een leesvirus. Iedereen was aan het lezen en voerde gesprekjes over de gelezen boeken, onze klassenbibliotheken vulden zich met aantrekkelijke boeken en alle leraren + de directeur konden kinderen adviseren bij hun boekkeuze. En dat is een belangrijk dingetje. Ga maar na. Een kind weet niet welk boek de moeite waard is om te gaan lezen en ziet bij een ruim aanbod door de bomen het bos niet meer. Een bekend verschijnsel. Na 3 teleurstellingen kan een kind gaan afhaken. Ik kende na een paar maanden de voorkeuren van mijn leerlingen en kon door een paar vragen te stellen wel inschatten welk boek ze helemaal uit zouden gaan lezen. Met plezier!

Elke maand kreeg ik van meerdere collega’s 1 nieuw kinderboek te lezen, dat waren er ongeveer 40 per jaar. Met mijn kennis van die 40 boeken kon ik kinderen in mijn klas een boek adviseren en erover meepraten tijdens het leesproces of als het uit was. Dat vinden kinderen geweldig! Het geeft een goed gevoel als je een BoekUIT! leest.

Je kunt als schooldirecteur deze maand aanhaken bij de pilot BoekUIT! van Frappante Fragmenten. Je meldt je aan via de knop hieronder en investeert 40 euro in 2 boekenbonnen. Wij sturen je enkele exemplaren van de Top40 Kinderboeken zodat je wat te kiezen hebt én 2 sleutelhangerzaklampjes. Op de site kun je ook kinderboeken bestellen die je vervolgens ophaalt bij de boekwinkel bij jou in de buurt. Bezorgen is ook een optie want je bent al druk genoeg.

Je bepaalt zelf hoeveel budget je vrij wil maken of hoeveel subsidie je aan je bestuur wilt vragen voor deze aanpak. Het kon wel eens een groot succes worden. Het cadeau is een team met lezende leraren. En daardoor lezende kinderen. Hoe klinkt dat?

Welk boek?

6 augustus 2023

Zo komt de Top40 tot stand

6 augustus 2023