Boekenplankje

Boekenplankje

Loading

Een goed begin is het halve werk: elk kind thuis een eigen plekje in de boekenkast of een plankje op zijn kamer met zelf gekozen en gekregen boeken. De leraren, leesconsulenten en al die andere influencers kunnen kinderen op weg helpen om dat plankje te vullen. En onderschat opa’s en oma’s niet. Want die zijn van de generatie die nog de waarde van het boeken lezen heeft meegekregen en zijn vaak bereid af en toe eens een paar boeken cadeau te doen. Misschien wel de boeken die een prijs hebben gekregen door het stemgedrag van de Kinderjury 2020. Of de winnaars van de Zilveren Griffel.

Uitdelen

Ik werk dit schooljaar voor de laatste keer in een eigen klas: groep 5-6 in een dorpje in Zeeland en ga me dan volledig toeleggen op leesbevordering op scholen en in bibliotheken. Vorige week vroeg ik de kinderen om hun boekenplankje voor me te tekenen. Dat levert interessante gesprekken op. Een meisje tekent een kist en vertelt dat daar haar boeken in zitten. Dat lijkt heel wat, een echte boekenkist. Die had Hugo de Groot ook. Maar even later blijkt dat in die kist AL het speelgoed van dat kind zit. En ook nog een paar boeken.

Een ander kind mocht vanwege zijn verjaardag een boekenweekgeschenk uitzoeken als cadeau; ik heb een doos vol hier staan. Hij vroeg zich af op zijn moeder het wel goed zou vinden als hij met nóg een boek aan kwam zetten want hij had al 1 boek thuis.

Het kan ook anders gaan

De derde kreeg 2 recent verschenen kinderboeken van me te leen en vertelde de volgende dag dat hij zijn LEGO-bouwsels had verplaatst en nu die boeken van mij op zijn leesplankje had staan zodat hij kon kiezen welk boek hij zou gaan lezen. Ik heb hem gezegd dat hij de boeken wel mag houden als hij ze de moeite waard vindt. Want hij heeft het door: het is heerlijk als je wat boeken voor het grijpen hebt. En ik ga nu kijken of ik nog ergens wat exemplaren kan ritselen voor hem. Dan heeft hij er al 3!

Een ander kind mocht vanwege zijn verjaardag een boekenweekgeschenk uitzoeken als cadeau; ik heb een doos vol hier staan. Hij vroeg zich af op zijn moeder het wel goed zou vinden als hij met nóg een boek aan kwam zetten want hij had al 1 boek thuis.

Er is werk aan de winkel. Want  nog lang niet alle kinderen in Nederland hebben een goed gevulde boekenplank op hun slaapkamer. De bieb is gratis, kinderzwerfboeken vind je in de zwerfboekenkastjes en als opa en oma niet meer weten wat ze moeten kopen omdat dat kleinkind al zó veel speelgoed heeft dan is een boek snel gekocht. Een kwartier lezen voor je slapen gaat doen wonderen. Dat weten we allemaal. Heb jij kinderen in je omgeving die je blij kunt maken met een boek?

Voorlezers

Mocht je een boek zoeken voor je kind of je kleinkind om zelf te laten lezen of om voor te lezen, dan raad ik je aan naar de website jaapleest.nl te gaan. Jaap is professioneel boekenrecensent en heeft de meest interessante kinderboeken van de afgelopen jaren via een zoekfunctie voor je op een rijtje met een beschrijving en een beoordeling. Op leeftijd, genre en thema. Handig en zeer betrouwbaar. En daarna: Op naar de lokale boekhandel!

Spreken & Luisteren

30 augustus 2020

Leesachterstand het grootst

30 augustus 2020