BTW

BTW

Loading

Van veel letterwoorden is de betekenis weggezakt. Weet je waar de letters in BTW voor staan? De Belasting op Toegevoegde Waarde is eigenlijk een mooie vondst. Want dat wat je toevoegt aan waarde wordt belast. Nou ja, dat is dan soms wat minder mooi natuurlijk.

In mijn concept Frappante Fragmenten voeg ik, samen met prachtige stemmen, emotie toe aan fragmenten uit kinderboeken waardoor ze volwassenen en kinderen weten te raken. Een audio-fragment kan de luisteraar inspireren om dat kinderboek te gaan lezen. En daarom heb ik de BTW omgetoverd tot Boekgerelateerde Toegevoegde Waarde.

Vorige maand verscheen het GROOT Paul Biegel sprookjesboek. Charlotte Dematons voegde aan de tekst van de in 2006 overleden schrijver Paul Biegel, schitterende prenten toe die de afgelopen weken op sociale media rondgingen. Prachtige illustraties die uitnodigen om even wat te lezen in het inkijkexemplaar op internet of om het hele boek te bepotelen in je favoriete boekwinkel. En dan lenen in de bieb of aanschaffen voor thuis.

Toch  zullen veel (groot)ouders dat niet doen en lopen kinderen de kans mis om kennis te maken met de rijke taal van meesterverteller Biegel. Reden genoeg om iets uit dit boek in te laten spreken door Bertus Meijer, die van Onderwijs-enzo, die al veel fragmenten voor zijn rekening neemt in de Top40 Kinderboeken. Elke maand kiezen liefhebbers en deskundigen 40 geselecteerde boeken mét een ingesproken fragment. Dat maakt het kiezen van een kinderboek makkelijker.

Vanochtend gebeurde er iets bijzonders. Ik zat in de montage van het ingesproken Frappante Fragment van Paul Biegel en raakte ontroerd door de stem van Bertus die wezenlijk iets toevoegde aan de tekst uit het boek. De taal van Biegel is echt heel bijzonder en door zijn werk te laten klinken doen we deze fantastische schrijver recht.

Dat brengt me bij een oproep aan alle ouders, grootouders, leraren, juffen, meesters, onderwijsassistenten, leesconsulenten en iedereen die kinderen in zijn omgeving tegenkomt: voeg iets van jezelf toe aan bestaande boekfragmenten door je stem te geven aan de tekst die de beste schrijvers van Nederland hebben geschreven. Kinderen gaan aan je lippen hangen. Je Bent van Toegevoegde Waarde. En mocht je inspiratie zoeken …

Neem een kijkje op de Top40 Kinderboeken van deze maand.

Ze zijn gratis, inclusief BTW.

Leesachterstand het grootst

18 mei 2021

Het uitroepteken

18 mei 2021