Geen Top100 maar een Top 300

Geen Top100 maar een Top 300

Loading

Om willekeur en toevalstreffers zo veel mogelijk uit te sluiten, hebben we een gedegen en betrouwbare werkwijze opgezet om te komen tot de Top40 Kinderboeken. Geen voorkeurslijstjes aan het einde van het jaar, geen recensies, geen tips, geen persoonlijke voorkeuren van de redactie, geen binding met uitgevers en geen subsidies. Wat dan wel?

We hebben goede contacten met Kinderboekenschrijvers en Leesbevorderaars die ons werk ondersteunen. Daarnaast werken we met een club volwassenen die van Kinderboeken houden en ze ook lezen. Deze leesconsulenten, veellezers, studenten, leraren en zelf Kinderboekenschrijvers leveren ons elke maand de input om de lijst van de volgende maand samen stellen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in de blog onderaan de pagina.

Van 40 naar 400

Elke maand zakken er ongeveer 8 tot 10 boeken uit de Top40. De lege plekken vullen we met nieuwe titels. We houden nauwkeurig bij hoe hoog een boek heeft gestaan en hoe lang het in de lijst stond. Dat levert punten op die dat boek meeneemt naar de jaarlijst: De Top300 Kinderboeken, komende maand oktober alweer de Top400 Kinderboeken. Er verschijnen honderden Kinderboeken per maand maar om het overzichtelijk te houden groeit onze lijst met 100 boeken per jaar, boeken die gewaardeerd worden door de betrokkenen. De lijst is dus een lijst van de lezers. Een dynamische en democratisch samengestelde lijst waar je wat aan hebt.

Eind van het jaar

We hoeven geen extra stemrondes te organiseren. De maandelijkse rankings zorgen voor een uitgebalanceerde en betrouwbare lijst. Voor scholen en bibliotheken is die groeiende lijst ook heel handig om te bekijken of het boekenaanbod nog actueel en volledig is. Een handige functie vind je terug in het Excel-bestand: je kunt er zoeken op Leeftijd en op Schrijver. Een directe link naar Libris doet de rest: info verzamelen en online bestellen. Van sommige titels kun je zelfs een ingesproken Fragment beluisteren. De link staat ook in het bestand. Gemak dient de mens.

Wil je af en toe meedoen met de maandelijkse stemrondes? Meld je aan en je ontvangt rond de 15e van de maand een reminder om je stem uit te brengen. Je kunt kiezen of je 5 of 10 boeken wilt aanwijzen, dat is aan jou.

40 auteurs aan de TOP

27 juni 2024

Voorleesknallers

27 juni 2024