GRATIS Kinderboeken

GRATIS Kinderboeken

Loading

Hoe kom je aan gratis boeken voor je kind?

Het leven wordt alsmaar duurder en geld voor leuke dingen is soms niet te vinden. Net nu kinderen lezen een beetje leuk beginnen te vinden, vliegen de prijzen in de boekhandel omhoog. Een beetje goed kinderboek kost al gauw 16 tot 20 euro.

We zijn er eens goed voor gaan zitten en hebben 7 tips voor je gevonden om aan gratis Kinderboeken voor je (klein)kind te komen. De laatste tip is eigenlijk een soort list die vaak goed werkt. Je moet er een beetje moeite voor doen maar dan krijg je wel de mooiste boeken op je plankje.

[1] Op zolder

Begin bij je ouders, opa, oma, ooms, tantes enzovoort. Vertel dat je gestart bent met je eigen boekenplank maar dat er nog niet zoveel boeken op staan. Hebben zij nog wat op zolder liggen?

Je loopt de kans dat ze met ouwe meuk aan komen zetten die ze zelf zoooooo leuk vonden toen ze klein waren zoals De Kameleon, Pietje Bel en Wipneuw & Pim. Om te starten is dat geen probleem. Als je plank straks goed gevuld is, gooi je die ‘klassiekers’ in een kast op zolder of je verkoopt ze. Kun je sparen voor een nieuw boek. Deze TIP is ook handig voor de list op het einde.

[2] In de bieb

Je kunt tot je 18e een GRATIS abonnement krijgen op de bieb in je dorp of stad. Ze hebben daar heel veel boeken maar … de leukste en nieuwste boeken zijn vaak uitgeleend. Logisch.

Ga er regelmatig naartoe en scoor je gratis boeken. Er zitten 2 voordelen aan biebboeken:

1 Als je na 25 bladzijden denkt: ‘Dit boek valt me toch tegen’, dan kun je het gewoon terugbrengen en een nieuw boek meenemen.

2 Boeken die je leuk vindt en zelf wilt hebben, kun je op een verlanglijstje zetten.

[3] Zwerfboekenkast

Pak je fiets en ga snuffelen in een Zwerfboekenkastje. Er komen er steeds meer. Je mag er een boek uithalen als je af en toe ook maar een boek terugzet. Je ouders kunnen ook een zwerfboekenstation beginnen. Je kunt op internet vinden waar al die Zwerfboekenkastjes staan. Klik op het plaatje hieronder.

[2] ONLINE (bieb)

Wij lenen alle boeken die net uit zijn gekomen via de website van de online bieb. Je typt de titel in, logt in en floep … het boek is al gereserveerd. Na 2 of 3 dagen staat het boek op je te wachten. Dit is echt de meest makkelijke manier om ALLE boeken te pakken te krijgen. Ook de boeken die nét uit zijn. Klik op het plaatje hieronder.

[5] Kinderboekenweek

Je kunt in de Kinderboekenweek in oktober een prachtig spiksplinternieuw Kinderboek krijgen als iemand een Kinderboek koopt. Dat hoeft dus niet een boek voor jou te zijn. Maar dat mag natuurlijk wel.

Het boek kost geld; het geschenk dat je er in die week bij krijgt, is helemaal gratis. Voor je ouders is het dus 2 voor de prijs van 1.

Een voorbeeld. Je moeder koopt een cadeautje voor een verjaardag bijvoorbeeld een prentenboek. Zij krijgt dan dat geschenk er gratis bij. Daar moet je dan even naar vragen. Dit jaar is het een verhaal van Sanne Rooseboom, je weet wel, die van Mot en de metaalvissers en die serie van Het ministerie van Oplossingen.

[6] Winacties

Op internet zijn regelmatig winacties. Je ouders of andere volwassenen kunnen er gratis aan meedoen. Je moet dan op een makkelijke vraag een antwoord bedenken en … hoppa! Misschien heb je prijs.

Om je kansen te vergroten heb ik nog een tip van mijn oom Harrie. Hij deed vroeger aan ALLE winacties mee die voorbijkwamen. Hij deed steeds nét iets meer dan er gevraagd werd: een knutselwerkje, een tekening, een foto, een maquette of een leuke spreuk, een verhaal of een gedicht. Daarmee viel hij op en echt, hij heeft zó veel prijzen gewonnen dat de hele familie er niets van begreep.

Op Facebook is een groep te vinden voor je ouders met veel winacties: Kinderboeken & Young Adult.

Ook uitgeverij Lemniscaat geeft daar met winacties veel goede Kinderboeken weg.

De list

Cadeau

Je hebt misschien al wat ouwe meuk van je opa, oma, tante, oom of buurvrouw gekregen. Mooi! Die heb je allemaal al uit en 3x gelezen. Het wordt tijd voor iets nieuws.

Die volwassenen hebben gezien hoeveel plezier je aan al die gratis boeken hebt beleefd. 

Dan komt nu de list.

Elk jaar is er een actie in februari. Voor 3 euro kunnen ze voor jou een nieuw boek kopen. Nou, dat is te doen toch? 1 kopje koffie minder en jij hebt er weer een boek bij.

Als je zegt dat je een verlanglijst van boeken hebt of dat je bezig bent met een serie bij elkaar sparen, dan willen ze misschien in de andere maanden van het jaar ook wel een paar euro geven zodat jij kunt sparen voor een boek.

Als je het een beetje slim aanpakt, heb je jouw boekenplank zo helemaal vol staan.

Heb je geen ruimte meer op je boekenplank, dan kun je met andere kinderen onderling gaan ruilen. Ook een slimme manier om aan gratis nieuwe boeken te komen.

Niet voor op je boekenplank maar voor op je hoofdtelefoon of je oortjes ... (ook gratis)

Zo komt de Top40 tot stand

23 augustus 2023

BOEKENlogboek

23 augustus 2023