Leesachterstand het grootst

Leesachterstand het grootst

Loading

Scholen kunnen de komende weken bij het plannen maken natuurlijk het beste beginnen met het inlopen van de leesachterstand. Dat levert het meeste op, zeker op lange termijn.

Meester Alex heeft een rijk gevulde boekenkast en kan SUPERgoed voorlezen.

Een plan waarin Lezen een belangrijke plaats inneemt maakt altijd kans bij de minister zodat hij er een klap op kan geven. Volg daarbij het advies van de onderwijsraad:

  1. Koop veel goede kinderboeken, kranten en tijdschriften [Aanbod]
  2. Schrijf een beleidsplan voor Lezen en Leesbevordering [Beleid]
  3. Creëer een leescultuur op school en trek die lijn door naar thuis [Cultuur van lezen]

Hoe?

De vraag is misschien nog HOE gaan we dat aanpakken? De kracht zit in het verbinden maar zeker ook in het bundelen van energie en vakmanschap.

Scholen die investeren in eigentijds leesonderwijs gaan de achterstanden terugdringen. Hoe dat eruit gaat zien, bepaal je als schoolteam helemaal zelf.

Heb je een leescoördinator?
Geef haar ruim baan want zij heeft verstand van deze materie.

Werkt jouw school met een leesconsulent?
Laat je adviseren en investeer fors op de begeleiding van kinderen waaronder boekadvisering.

Heb je te weinig actuele en leuke boeken?
Doe mee aan de Kinderjury 2023. Koop alle boeken van die lijst en ga ze lezen met de kinderen. Van 10 tot en met 9 april 2023 kunnen de kinderen stemmen op hun favoriete boek.

Is het beleid op school dat de boeken daar moeten blijven?
Gooi dat beleid op de helling en geef de boeken mee naar huis zodat kinderen ook thuis gaan lezen en dat als het ‘nieuwe normaal’ gaan ervaren. En … investeer in activiteiten na het lezen: praten over wat je gelezen hebt. Dat is essentieel voor een dynamische leescultuur op school.

Summerschool

Na enkele maanden intensief toetsen, meten, zaadjes planten en boeken lezen zou je in juni, july en augustus (summerschool) de focus op mondelinge taalvaardigheid kunnen leggen. Praten over boeken in een eigen radio-show of podcast. Huur daarvoor mensen uit het onderwijs in die kennis hebben van jeugdliteratuur en audio maken. Je kunt bijvoorbeeld samenwerken met Ears-Up die ook apparatuur kan adviseren of boek een trainingsdag op de werkvloer dus mét de kinderen uit het aanbod van Quotes & Questions. Mannen met een missie, ruime ervaring en verstand van audio (mediawijsheid).

Voor wie?

Radio maken of samen een podcast optuigen is leuk maar voor welk publiek doe je dat dan? Ouders krijgen door te luisteren naar hun kinderen nog eens duidelijk te horen hoe leuk lezen voor kinderen kan zijn. En alle kinderen die niet naar de summerschool zijn gegaan, vinden het vast interessant om hun klasgenootjes in september te horen praten over kinderboeken. Het zou zo maar ook nog eens inspirerend kunnen werken.

Er zijn subsidies om kinderboekenschrijvers online te interviewen. Dat is pas interessant als kinderen de boeken van die schrijver hebben gelezen. En dat kun je de komende maanden prima doen. Vraag je leesconsulent naar de TIPlijst met de nominaties.

Hulptroepen

Voor het maken van radio en podcast zijn 2 bedrijven actief in het PO en VO: Ears-Up en Quotes & Questions. De mannen van deze bedrijven hebben ruime ervaring in het onderwijs en weten hoe je met kinderen en jongeren kunt praten over boeken en gedichten in een bubble van audio. Zij voegen zich bij de hulptroepen van het leesoffensief.

Schrijf een plan en focus op lezen, leesbevordering en vier je succes met leesplezier. Het werkt. Maak vrijblijvend een online afspraak: 06 1106 4121.

Boekenplankje

18 februari 2021

BTW

18 februari 2021