Kinderen in de onderbouw hebben vaak moeite met het gebruiken van de leestekens zoals de punt en de komma. Herken je dat? Bij het hardop lezen walsen ze eroverheen of stoppen ze op plaatsen waar helemaal geen leesteken staat. Bij het schrijven van teksten ontstaat al snel een watergolf aan tekst zonder leestekens die voor een ander niet goed te lezen is.

Misschien ga jij er ook vanuit dat kinderen die leestekens wel kennen als je ze een keer hebt geïntroduceerd. Het blijkt dat je de tijd moet nemen om het lezen van leestekens onder de knie te krijgen. Door er ruim aandacht aan te besteden, vliegen de resultaten van technisch lezen omhoog.

We hebben alle leestekens een eigen geluid gegeven waardoor kinderen die tekens hoorbaar kunnen maken in oefensituaties. Dit is de eerste clip in een reeks van 8 over Leestekens met een SOUND.

Wil je er met je leerlingen mee aan de slag? Dat kan volgens de leerlijnen lezen en schrijven vanaf groep 3. Meld je aan voor de berichtenservice en ontvang af en toe interessant nieuws over Taal. Je krijgt GRATIS de link naar 8 clips en de handleiding. Daarmee kun je de kinderen laten oefenen met de meest voorkomende leestekens in de onder- en middenbouw: de punt, het vraagteken en het uitroepteken. Ook in de stelles kun je spelenderwijs aandacht besteden aan de grammaticaliteit van de teksten die jouw leerlingen schrijven door de leestekens te zetten op plekken waar je ze hoort.

Het is handig als je zelf enkele geluiden kunt produceren. De Punt en de Komma zijn gemakkelijk. Iets ingewikkelder is bijvoorbeeld het Vraagteken omdat je daarbij moet fluiten. Kinderen leren dat snel dus die kunnen je helpen.

De opbouw van de leerlijn Leestekens met een SOUND:

Punt, Vraagteken, Uitroepteken

Komma, Dubbele punt, Puntkomma,

Dialoog, Stippeltjes

Een échte eye-opener

Als je de hele serie volgt zie je ook dat Bep een ontwikkeling doormaakt in haar schrijfvaardigheid: ze schrijft voor een tijdschrift. Dat kan ook een eye-opener zijn voor kinderen en een motivatie om te gaan schrijven. Want schrijven is fun. En van schrijven kun je de sprong maken naar vloggen. Voor veel kinderen is dat een droom: een YouTube-ster worden. Dat kan als je goeie content (tekst) hebt. Misschien kun je met de serie Leestekens met een SOUND enkele kinderen in je klas motiveren om te gaan schrijven.

Veel werkplezier met dit materiaal.