Loading

Hoe komt de Top40 Kinderboeken tot stand?

In 2021 lanceerde Frappante Fragmenten de Top40 Kinderboeken. Elke maand is het weer spannend: hoe ziet de Top40 eruit? Staat mijn favoriete boek in de top 5? 

Voor een groot deel wordt de ranking bepaald door een club enthousiaste lezers, onze ‘rankers’. We kijken ook naar influencers in de (sociale) media, we volgen de recensenten en luisteren goed welke titels door kinderboekenschrijvers en boekverkopers gewaardeerd worden.

Het aantal verkochte boeken interesseert ons niet. Daar zijn andere lijsten voor. In de Top40 Kinderboeken zul je dus niet snel boomhutten en losers tegenkomen. Voor de boeken die uiteindelijk wél de Top40 halen, moeten kinderen een beetje moeite doen. Gelukkig weten vaders, moeders, opa’s, oma’s, oppassers, leerkrachten, onderwijsassistenten en leesconsulenten daar wel raad mee. Met kinderen over een boek of boekfragment praten geeft inzichten en verdieping én je ontdekt wat je volgende boek gaat zijn: meer van hetzelfde of iets dat echt een beetje anders is.

Het stemmen/ranken voor de Top40 Kinderboeken verloopt via twee wegen: 1) stemmen vanuit een TIPlijst en 2) stemmen binnen de huidige Top40.

Stemmen vanuit de TIPlijst: hoe gaat dat?

We houden goed bij welke nieuwe boeken er verschijnen. Uit die ‘groslijst’ selecteren we elke maand een aantal opvallende titels. Deze plaatsen we in de TIPlijst Kinderboeken. De TIPlijst bevat altijd zo’n 45-50 actuele boeken.

Mensen die veel kinderboeken lezen en daar plezier aan beleven, kunnen deelnemen aan de ranking. Er doen op dit moment leesconsulenten, leraren en voorlezers en zelfs enkele kinderboekenschrijvers mee. Je geeft je op via de website en krijgt rond de 15e van de maand een reminder om mee te doen. Wil je een keer overslaan, dan kan dat natuurlijk. Het moet vooral leuk blijven.

Je kiest dan jouw 5 of 10 favoriete boektitels uit de TIPlijst en geeft die een rugnummer van 1 tot 10 op het formulier dat je op de pagina kunt downloaden. Jouw topfavoriet krijgt rugnummer 1 enz. Wij koppelen daar een puntentelling aan. De titels met de meeste punten komen hoog binnen in de Top40. 

Stemmen binnen de Top40 Kinderboeken: hoe gaat dat?

Het stemmen binnen de Top40 gaat via de mail. Je bekijkt de Top40 Kinderboeken van de huidige maand en stelt jouw Top5 of Top10 samen. Aan de hand van die lijstjes bepalen we welke titels omhoog schuiven en wie er in de Top5 komt te staan.

Kleuren

De kleuren in de TIPlijst komen uit het logo van Frappante Fragmenten; het zijn de zes kleuren uit het televisie-testbeeld van vroeger. Komt mooi uit met de twaalf maanden in een jaar. Zo kun je zien hoe lang een boektitel in de TIPlijst rondscharrelt. Staat een boek een lange tijd in de lijst en wordt het niet, of te weinig, gekozen voor de Top40 dan brengen we dat boek naar een speciale boekenkast. Misschien dat we er later nog wat mee kunnen.

Audio

Bij Frappante Fragmenten draait het om voorlezen van fragmenten zodat kinderen zelf het hele boek willlen gaan lezen. We zijn ook van de Kinderboeken & Audio. Daarom produceren we af en toe van titels in de Top40 Kinderboeken een ingesproken luisterfragment. Niet alle uitgeverijen doen mee, maar we zijn zeer tevreden met de boektitels die we in de collectie, in onze jukebox op YouYube, voor jou en de kinderen beschikbaar hebben.

De stemacteurs die voor ons inspreken doen dit gratis, omdat ze het concept steunen en het belangrijk vinden dat volwassenen en kinderen hun weg naar de kinderboeken weten te vinden.

Meedoen?
Wil je ook af en toe meedoen met de stemrondes van de Top40 Kinderboeken en/of de Top40 Prentenboeken? Meld je snel aan met de knop hieronder.

Doorgeefluik

6 maart 2023

Met schrijvers ...

6 maart 2023