Zo komt de Top40 tot stand

Zo komt de Top40 tot stand

Loading

Op 1 april 2021 lanceerde Frappante Fragmenten de Top40 Kinderboeken. Elke maand is het weer spannend: hoe ziet de Top40 eruit? Staat mijn favoriete boek in de top 5? 

Voor een groot deel wordt de ranking bepaald door een club enthousiaste lezers, onze ‘Rankers’. We kijken ook naar influencers in de (sociale) media, we volgen de recensenten en luisteren goed welke titels door kinderboekenschrijvers en boekverkopers gewaardeerd worden.

Het aantal verkochte boeken interesseert ons niet. Daar zijn andere lijsten voor. In de Top40 Kinderboeken zul je dus niet snel Boomhutten en Losers tegenkomen. Die boeken zijn ontzettend belangrijk om kinderen leeskilometers te laten maken. De Graphic Novels en de Series  hebben daarom een eigen lijst zonder ranking. Want ja, het blijft vaak toch een kwestie van smaak.

Voor de boeken die uiteindelijk de Top40 halen, moeten kinderen een beetje moeite doen. Gelukkig weten vaders, moeders, opa’s, oma’s, oppassers, leerkrachten, onderwijsassistenten en leesconsulenten daar wel raad mee. Met kinderen over een boek of boekfragment praten geeft inzichten en verdieping én je ontdekt wat je volgende boek gaat zijn: meer van hetzelfde of iets dat echt een beetje anders is.

Het stemmen/ranken voor de Top40 Kinderboeken verloopt via twee wegen: 1) stemmen vanuit de TIPlijst en 2) stemmen binnen de huidige Top40.

Stemmen vanuit de TIPlijst

We houden goed bij welke nieuwe boeken er verschijnen. Uit die ‘groslijst’ selecteren we elke maand een aantal opvallende titels. Deze plaatsen we in de TIPlijst Kinderboeken. De TIPlijst bevat altijd zo’n 45-50 actuele boeken.

Mensen die veel kinderboeken lezen en daar plezier aan beleven, kunnen deelnemen aan de ranking. Er doen op dit moment leesconsulenten, leraren, voorlezers, stemacteurs en zelfs enkele kinderboekenschrijvers mee. Je geeft je op via de website en krijgt rond de 15e van de maand een reminder om mee te doen. Wil je een keer overslaan, dan kan dat natuurlijk. Het moet vooral leuk blijven.

Je kiest dan jouw 5 of 10 favoriete boektitels uit de TIPlijst Kinderboeken en geeft die een rugnummer van 1 tot 10 op het formulier dat je op de pagina kunt downloaden. Jouw topfavoriet krijgt rugnummer 1 enz. Wij koppelen daar een puntentelling aan. De titels met de meeste punten komen hoog binnen in de Top40. 

Stemmen binnen de Top40 Kinderboeken

Het stemmen binnen de Top40 gaat via de mail. Je bekijkt de Top40 Kinderboeken van de huidige maand en stelt jouw Top5 of Top10 samen. Aan de hand van die lijstjes bepalen we welke titels omhoog schuiven en wie er in de Top5 komt te staan.

Meedoen?
Wil je ook af en toe meedoen met de maandelijkse stemrondes van de Top40 Kinderboeken? Meld je snel aan met de knop hieronder.

BoekUIT! Bon halen bij de baas!

20 augustus 2023

GRATIS Kinderboeken

20 augustus 2023