1

Tekst

10+

2

Woutertje Pieterse Prijs 2023

De regenworm houdt zijn spreekbeurt over de anaconda, de zebra over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder over de doodshoofdaap. Een hilarisch én leerzaam kijkje in het dierenrijk, verteld zoals alleen Bibi Dumon Tak dat kan. 

8+

3

Wat een aangrijpend verhaal... Julia verhuist met haar ouders naar een vuurtoren op een afgelegen eiland. Julia probeert haar weg te vinden op het nieuwe eiland, terwijl haar moeder, een zeebioloog, fanatiek speurt naar een bijzondere haaiensoort. Té fanatiek. Julia ziet maar één oplossing: zelf de Groenlandse haai vinden, om het gezin bij elkaar te houden.

10+

4

Raaf gaat tijdelijk met haar moeder in een oude caravan op camping 'Het kleine heelal' wonen. Maar het is herfst en op de camping is weinig te beleven. Tot Raaf de mysterieuze Nikolaas ontmoet. Een bijzonder en ontroerend verhaal over vriendschap, vervelende volwassenen en het kleine én grote heelal.

10+

5

Ook kinderen kunnen het verschil maken als het gaat om het goed zorgen voor onze aarde. Dat ontdekt April, die op Bereneiland, waar haar vader wetenschappelijk onderzoek doet, de laatste ijsbeer probeert te redden. Ontroerend en hoopvol.

10+

6

IJsland. Een boek over een meisje met humor, Björk, dat naar het einde van de wereld reist om voor het eerst haar oma te ontmoeten. Ze komt terecht op een mysterieus eiland. Spannend tot het einde!

10+

7

Mot - die eigenlijk Vlinder heet, maar geen vlinderachtig meisje is - houdt van zwarte kleding, van de rommelige stad én van metaalvissen. Op de dag dat ze een kleine duikboot uit het kanaal opvist, begint een spannend avontuur vol vaart en onverwachte wendingen!

10+

8

Tekst

13+

9

De Boon voor Kinderliteratuur 2023

Eindelijk mag de familie van Roya, gevlucht uit Afghanistan, in Nederland blijven. Bij een huis hoort een huisdier, vindt Roya. En daar is dwergkonijn Misjka. Aan Misjka kan Roya vertellen over 'de reis'. Een klein verhaal dat een heel groot verhaal vertelt. Waargebeurd en zeer ontroerend.

7+

10

Na onder andere 'Kinderen met een ster' en 'Verboden te vliegen' slaagt Martine Letterie er wéér in om een heel groot en aangrijpend verhaal toegankelijk te maken voor jonge kinderen. In dit boek vertelt ze de indrukwekkende verhalen van Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Vier gewone kinderen voor wie alles veranderde toen ze moesten vluchten uit Syrië en Afghanistan.

7+

11

Heb je ook zo genoten van Lepelsnijder, het verhaal over Janis die met oude Frid op een berg woont en op zoek gaat naar de waarheid over zijn leven? In dit spannende en sfeervolle vervolg zijn Janis en zijn tweelingzus Silke gevlucht. Maar kunnen de kinderen bij elkaar blijven?

10+

12

Gouden Griffel 2022

Op de dag dat Cato geboren werd, overleed haar moeder. Op een dag vindt Cato een geheimzinnig kaartje, dat leidt naar een verlaten bioscoop, waar merkwaardige dingen gebeuren. Een spannend, geheimzinnig en ontroerend boek dat je meeneemt naar een andere wereld.

10+

13

In 2023 is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Dit spannende en aangrijpende boek vertelt het verhaal van de 12-jarige Maarten, die met zijn familie naar zolder vlucht als het water komt. Hij wil niet alleen wachten, maar ook iets dóen. Lukt het Maarten om zijn familie te redden?

10+

14

Een nieuwe serie van Tijs van Marle! Tuf, het zusje van Knots die we al kennen uit eerdere boeken, speelt nu de hoofdrol in haar eigen serie. En dat belooft veel spannende en grappige avonturen, want Tuf is het stoerste meisje uit de oertijd!

7+

15

Dit is het verhaal van Dorian, die tijdens het voorstelrondje in de brugklas niet verder komt dan de i van ik. Een boek over dromen en geheimen, over stotteren en struikelen, over vriendschap en de kracht van fantasie. Aanrader!

10+

16

Wat een fenomenaal boek! In dit boek vertellen 29 dieren hun verhaal, het verhaal van de wereld en het verhaal van de mens. Ze nemen ons mee door de geschiedenis, van 200.000 jaar geleden tot nu. Daarbij kijken ze vooral naar de relatie tussen mens en dier. Soms verdrietig, soms boos, maar vaak ook hoopvol. Het woord is aan de dieren.

8+

17

In dit boek staan veertien waargebeurde dierenverhalen. Over olifant Hansken die in de Gouden Eeuw als een ware bezienswaardigheid door Amsterdam sjokt, over Schaap, Haan en Eend die de eerste bemande (bedierde) ballonvlucht maken, over het creatieve varken Pigcasso, … Een boek voor dierenliefhebbers, geschiedenisfanaten en fans van mooie verhalen!

8+

18

Eindelijk is er een nieuw deel in de serie 'Het ministerie van Oplossingen'! In dit razendspannende deel komen de kinderen en mevrouw Vis van het ministerie terecht in de Haviksburcht, een burcht die al 35 jaar leeg staat. Volgens de buurtbewoners spookt het er! 

10+

19

Dit boek verscheen al in 2014 en is opnieuw uitgebracht. En terecht, want het verhaal over Katinka, die schrijfster wil worden en daarbij hulp krijgt van haar overbuurvrouw Lidwien, is prachtig en ontroerend. Katinka leert van Lidwien kijken naar haar eigen leven, waarin van alles gebeurt.

10+

20

Wanneer ben je waardevol, voor jezelf of voor een ander? In dit filosofische boek, dat verscheen ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie 2023, knoopt Joke van Leeuwen op knappe en vaak hilarische wijze ontmoetingen aan elkaar. De wind ontmoet een pluisje, het pluisje een beker, de beker een zalm, enzovoort. Een boek waar je nog lang met elkaar over kunt praten.

10+

21

Sterre (in het nu) is doof en vindt het spannend om naar de brugklas te gaan. Freek zit (in de jaren '50) op een internaat voor dove kinderen. De auteurs verbinden op knappe wijze de verhalen van twee dove tieners die hun plek zoeken in de wereld. Een aangrijpend boek. 

10+

22

Op een dag gaat Raaf niet rechtstreeks van school naar huis, maar kiest hij ervoor om een andere weg in te slaan. Hij ontmoet op zijn tocht mensen die ook (nog) niet thuis zijn. Het wordt later en later, en Raaf is verder van huis dan ooit. Een spannend avontuur in één dag!

10+

23

Hanna Kraan kennen we van de verhalen van de boze heks. Dit boek is zeker zo fantasievol, en spannend! Daan en Floor willen baron Freek helpen om Slot Beukensteyn te kunnen behouden. Maar tijdens hun reddingsacties stuiten ze op een groot geheim... In een oude toren lijken de voorouders van de baron nog gewoon rond te lopen. Hoe kan dat? Ontdek het met behulp van verborgen QR-codes.

7+

24

Ciprian en zijn familie vertrekken noodgedwongen naar Parijs. Daar aangekomen is het leven hard, heel hard. Ze zijn illegaal in Frankrijk en de mensensmokkelaars hebben alle macht. De toekomst lijkt uitzichtloos. Tot Ciprian ontdekt hoeveel talent hij heeft voor het schaakspel… Een verhaal over overleven in zeer moeilijke omstandigheden. Spannend, ontroerend en hoopvol.

15+

25

Inez van Loon heeft veel research gedaan naar een geheime wereld: de harem van de sultan. Een sfeervol en spannend verhaal over vrijheid en vriendschap, dat zich afspeelt in Constantinopel (nu: Istanbul) in 1902.

10+

26

Dit bijzondere verhalenboek begon met veertien prachtige prenten van Alice Hoogstad. Dertien auteurs schreven er verhalen bij. Sprookjesachtige verhalen, over dromen die in de nacht door meneer Makkelie rond worden gebracht. 

6+

27

In dit superspannende eerste deel van de nieuwe serie ‘Kunstbende’ wordt een jongen met geheugenverlies achternagezeten door een bende criminelen. Wie is hij, en wat denken de criminelen dat hij weet? Een adembenemend museummysterie, met QR-codes naar de kunstwerken die in het boek voorbijkomen.

10+

28

Armoede in Nederland, je hoort er bijna elke dag over. Maar hoe is het voor kinderen om op te groeien in een gezin waar weinig geld is? Voor dit bijzondere boek gingen schrijvers als Anna Woltz, Gideon Samson en Annet Schaap in gesprek met kinderen en hun ouders over het thema armoede. Het leverde een rijk verhalenboek op, dat iedereen zou moeten lezen!

7+

29

Wat een fijne dichtbundel! De 55 gedichten zijn ontroerend, grappig, herkenbaar en raak. Over familie, stiekeme verliefdheid, naar het naaktstrand gaan, een lief huisdier, ziek zijn, makkelijke en moeilijke vriendschappen, ...  Dit boek gaat over iedereen en is er voor iedereen. Van wie je ook houdt, hoe je er ook uitziet, wat je plek in het gezin ook is, welke kleur je ook hebt, wat je ook denkt en voelt. 

AL

30

Tekst

10+

31

Dit klassieke meesterwerk van Khalil Gibran verscheen al in 1923, voor volwassenen. Tiny Fisscher bewerkte het voor kinderen van nu. Het resultaat is een prachtig verhaal vol levenslessen van de wijze man Almustafa, dat kinderen zal aanzetten tot eigen levensvragen. Met magische illustraties van Pyhai. 

8+

32

Een eerlijk, grappig en superhandig boek over Grote Mensen. Wat zijn Grote Mensen soms toch raar… Ze drinken koffie en willen dat jij genoeg broccoli eet. Ze gaan nooit eens lekker spelen. En terwijl ze zelf vastgeplakt zitten aan hun telefoon, doen ze moeilijk over jouw schermtijd. Raar, toch? Tijd om ze een beetje te leren begrijpend, en dat kan met dit boek!

7+

33

Het vervolg op 'Twitch en de vlucht van de ijsvogel' is er! In dit deel redt Jack een gewonde kat en komt hij een dierenbeul op het spoor. Samen met Twitch stuit hij op een duister complot. Kunnen ze de zaak oplossen voor het te laat is? Spannend tot het einde!

9+

34

Ridder Mark brengt letters tot leven! Zelfs kinderen die niet zo graag lezen raken in de ban van dit spannende verhaal. Zelf lezen én luisteren naar de auteur die het boek voorleest. De muziek maakt de belevenis compleet.

6+

35

Poëzie is terug op de menukaart. Voor deze bundel verzamelde Jaap Robben de 333 mooiste gedichten voor kinderen, van 1990 tot nu, van o.a. Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen, Bette Westera, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin en Toon Tellegen. 333 keer genieten!

AL

36

De klas van juf Merel, die we nog kennen uit ‘De Pietotoets’ is terug. Juf heeft een verrassing: een postpakket van haar collega Robin uit Parijs met allerlei leuke opdrachten. Maar als de kinderen ontdekken dat juf Merel verliefd is en op bezoek gaat in Parijs, worden ze ongerust. Juf zal toch wel terugkomen? Met leuke liedjes, die gratis te downloaden zijn. Meezingen maar!

4+

37

Publieksprijs De Boon 2023

Een wonderschoon verhaal over Morris, die bij zijn oma woont. Bijna elke dag moet hij de berg op om Houdini, de hond, te zoeken. Ook als er een sneeuwstorm losbarst... Een hartverwarmend boek dat blijft verwonderen, vol prachtige zinnen en sfeervolle illustraties. 

7+

38

Tekst

10+

39

Tekst

10+

40

Enzo vindt een vreemd Ding in zijn rugzak… Het is klein en van metaal, en hoe het daar komt weet hij niet. Wat Enzo ook niet weet, is dat het Ding een bizarre kracht bezit. Wanneer hij daar achter komt is het te laat. Een spannend, magisch en grappig verhaal over onzichtbare monsters, vreemde krachten en een levensgevaarlijke meester (of toch niet?).

10+