1

Wat een fijne dichtbundel! De 55 gedichten zijn ontroerend, grappig, herkenbaar en raak. Over familie, stiekeme verliefdheid, naar het naaktstrand gaan, een lief huisdier, ziek zijn, makkelijke en moeilijke vriendschappen, ...  Dit boek gaat over iedereen en is er voor iedereen. Van wie je ook houdt, hoe je er ook uitziet, wat je plek in het gezin ook is, welke kleur je ook hebt, wat je ook denkt en voelt. 

AL

2

Heb je ook zo genoten van Lepelsnijder, het verhaal over Janis die met oude Frid op een berg woont en op zoek gaat naar de waarheid over zijn leven? In dit spannende en sfeervolle vervolg zijn Janis en zijn tweelingzus Silke gevlucht. Maar kunnen de kinderen bij elkaar blijven?

10+

3

Eindelijk mag de familie van Roya, gevlucht uit Afghanistan, in Nederland blijven. Bij een huis hoort een huisdier, vindt Roya. En daar is dwergkonijn Misjka. Aan Misjka kan Roya vertellen over 'de reis'. Een klein verhaal dat een heel groot verhaal vertelt. Waargebeurd en zeer ontroerend.

7+

4

Gouden Griffel 2022

Op de dag dat Cato geboren werd, overleed haar moeder. Op een dag vindt Cato een geheimzinnig kaartje, dat leidt naar een verlaten bioscoop, waar merkwaardige dingen gebeuren. Een spannend, geheimzinnig en ontroerend boek dat je meeneemt naar een andere wereld.

10+

5

Mot - die eigenlijk Vlinder heet, maar geen vlinderachtig meisje is - houdt van zwarte kleding, van de rommelige stad én van metaalvissen. Op de dag dat ze een kleine duikboot uit het kanaal opvist, begint een spannend avontuur vol vaart en onverwachte wendingen!

10+

6

Dit is het verhaal van Dorian, die tijdens het voorstelrondje in de brugklas niet verder komt dan de i van ik. Een boek over dromen en geheimen, over stotteren en struikelen, over vriendschap en de kracht van fantasie. Aanrader!

10+

7

Sterre (in het nu) is doof en vindt het spannend om naar de brugklas te gaan. Freek zit (in de jaren '50) op een internaat voor dove kinderen. De auteurs verbinden op knappe wijze de verhalen van twee dove tieners die hun plek zoeken in de wereld. Een aangrijpend boek. 

10+

8

Poëzie is terug op de menukaart. Voor deze bundel verzamelde Jaap Robben de 333 mooiste gedichten voor kinderen, van 1990 tot nu, van o.a. Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen, Bette Westera, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin en Toon Tellegen. 333 keer genieten!

AL

9

In 2023 is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Dit spannende en aangrijpende boek vertelt het verhaal van de 12-jarige Maarten, die met zijn familie naar zolder vlucht als het water komt. Hij wil niet alleen wachten, maar ook iets dóen. Lukt het Maarten om zijn familie te redden?

10+

10

Een wonderschoon verhaal over Morris, die bij zijn oma woont. Bijna elke dag moet hij de berg op om Houdini, de hond, te zoeken. Ook als er een sneeuwstorm losbarst... Een hartverwarmend boek dat blijft verwonderen, vol prachtige zinnen en sfeervolle illustraties. 

7+

11

Inez van Loon heeft veel research gedaan naar een geheime wereld: de harem van de sultan. Een sfeervol en spannend verhaal over vrijheid en vriendschap, dat zich afspeelt in Constantinopel (nu: Istanbul) in 1902.

10+

12

Dit klassieke meesterwerk van Khalil Gibran verscheen al in 1923, voor volwassenen. Tiny Fisscher bewerkte het voor kinderen van nu. Het resultaat is een prachtig verhaal vol levenslessen van de wijze man Almustafa, dat kinderen zal aanzetten tot eigen levensvragen. Met magische illustraties van Pyhai. 

8+

13

De regenworm houdt zijn spreekbeurt over de anaconda, de zebra over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder over de doodshoofdaap. Een hilarisch én leerzaam kijkje in het dierenrijk, verteld zoals alleen Bibi Dumon Tak dat kan. 

8+

14

IJsland. Een boek over een meisje met humor, Björk, dat naar het einde van de wereld reist om voor het eerst haar oma te ontmoeten. Ze komt terecht op een mysterieus eiland. Spannend tot het einde!

10+

15

Hebben dieren dezelfde gevoelens als mensen? Kennen ze bijvoorbeeld jaloezie? In dit interessante en verrassende boek neem je een kijkje in de hoofden van dieren. De levensechte illustraties zijn van Mark Janssen. 

8+

16

Een echte klassieker! Dit boek verscheen voor het eerst in 1911, maar het verhaal over het weesmeisje Mary en haar neef Colin spreekt nog altijd een groot publiek aan. Mary en Colin raken verzeild in een verboden tuin en weten deze tot leven te brengen. Hierdoor bloeien ze zelf ook op. Betoverend!

10+

17

Na een blikseminslag beschikt Yoko over geneeskundige krachten. Een groot geluk voor haar arme familie, maar al gauw leert Yoko de keerzijde van dit geluk kennen. Hans Hagen experimenteert met veel verschillende perspectieven, en dat pakt fantastisch uit. Een verrassend en geniaal boek.

10+

18

Weet jij al alles over draken? Nee? Dan moet je dit boek eens lezen. Dit grappige kartonboek bevat veel feiten, en nog véél meer geruchten, over draken. Op de prachtige illustraties kijk je je ogen uit. Een aanrader voor drakenfans!

7+

19

Een kunstboek waar alles in zit! Je maakt kennis met 16 bekende en minder bekende kunstwerken: schilderijen van Picasso, Monet en Frida Kahlo, graffitikunst van Banksy, de stoel van Rietveld, en meer. Bij elk kunstwerk horen prikkelende vragen, een (voorlees)verhaal en leuke weetjes over de kunstenaar én je gaat zelf aan de slag! Een uitdagend boek voor iedereen!

7+

20

Liz doet mee aan De grote vossenjacht, een tv-programma waarin de deelnemers kans maken op de nalatenschap van een wereldberoemde illusionist: De Grote Vos. Maar die prijs kan Liz niets schelen. Zij doet mee met een ander doel. Om haar familie terug te krijgen, moet Liz de illusie die de Grote Vos van haar vader heeft gestolen, zien terug te vinden. Een magisch boek voor liefhebbers van spanning en mysterie.

8+

21

Sara Paletti woont op de dertiende verdieping van een flat die afgebroken gaat worden. Ze bedenkt steeds plannen om het leven in de flat leuker te maken. Dat lukt niet altijd. Totdat ze Alfie ontmoet, de jongen in de jurk. Een vrolijk en humoristisch boek én het begin van een nieuwe serie!

7+

22

Dit boek bevat zeven verhalen over de oude heks Adiba, die in een eikenboom midden op het plein woont. De nieuwe burgemeester vindt het maar niks, zo'n heks in een boom. Maar voor de inwoners van het stadje hoort Adiba er helemaal bij en bovendien: met Adiba valt er altijd iets te beleven. Een nieuwe verhalenbundel van Janneke Schotveld, (voor)leesplezier gegarandeerd!

7+

23

'Degene die je zo lang hebt gezocht, is op weg. Hij reist door dag en door nacht, en hij draagt in zijn hand het teken, de gouden appel.' Door deze tekst ontdekt de gewone jongen Bosse dat hij eigenlijk Mio heet en de zoon is van de koning in het Land van Verte. Een geest brengt hem naar dat land, en dan begint een groot avontuur... Een échte Lindgren-klassieker: ontroerend, sprookjesachtig en warm.

8+

24

In dit tweede deel in de detectiveserie moet Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. een vermiste man opsporen in de jungle van Costa Rica. Het is niet zomaar een speurtocht, maar een soort detectivewedstrijd. En het is niet zonder gevaar! Spanning en humor gaan samen in dit avontuurlijke verhaal.

10+

25

De vriendelijke egel Jefferson gaat op een dag naar de kapper, maar treft de kapper dood aan in de salon. Vermoord. Met zijn vriend Gijsbert, een varken, gaat hij op onderzoek uit. Een humoristische thriller vol ironie. Jean-Claude Mourlevat won in 2021 de Astrid Lindgren Memorial Award.

10+

26

In dit boek staan veertien waargebeurde dierenverhalen. Over olifant Hansken die in de Gouden Eeuw als een ware bezienswaardigheid door Amsterdam sjokt, over Schaap, Haan en Eend die de eerste bemande (bedierde) ballonvlucht maken, over het creatieve varken Pigcasso, … Een boek voor dierenliefhebbers, geschiedenisfanaten en fans van mooie verhalen!

8+

27

Ridder Mark brengt letters tot leven! Zelfs kinderen die niet zo graag lezen raken in de ban van dit spannende verhaal. Zelf lezen én luisteren naar de auteur die het boek voorleest. De muziek maakt de belevenis compleet.

6+

28

Liedjes die lezen en luisteren als gedichten. Dit prachtige boek bevat twaalf nieuwe liedjes voor kinderen (met QR-codes naar een playlist). Elk lied is een verhaal op zich, grappig en ontroerend. De dromerige, kleurrijke prenten zijn van Mark Janssen. 

AL

29

Wie kent de driftige maïskorrel Bob Popcorn niet? In dit vierde deel uit de serie maakt Bob indruk tijdens de kookles op school. Hij blijkt een meesterkok te zijn! Maar ineens is alle popcorn op... Hoe kan dat? Een nieuw, explosief avontuur begint.

7+

30

Na onder andere 'Kinderen met een ster' en 'Verboden te vliegen' slaagt Martine Letterie er wéér in om een heel groot en aangrijpend verhaal toegankelijk te maken voor jonge kinderen. In dit boek vertelt ze de indrukwekkende verhalen van Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Vier gewone kinderen voor wie alles veranderde toen ze moesten vluchten uit Syrië en Afghanistan.

7+

31

Boosheid, verdriet, angst, verlegenheid en grote blijdschap. In deze bundel, met vrolijke en treffende illustraties van Sanne te Loo, geven Hans en Monique Hagen, Pim Lammers, Simon van der Geest, Joke van Leeuwen, Erik van Os & Elle van Lieshout én Bette Westera prachtige woorden aan gevoelens die we allemaal kennen. Poëzie om van te smullen!

AL

32

De oma van Sjuul leest graag en veel, vooral gedichten. Sjuul vindt er niks aan. Maar als Sjuul Luca ontmoet, komt die poëziekennis van oma toch nog van pas. Ondertussen moeten Sjuul en Luca ene groot probleem zien op te lossen. Wat een fijn verhaal!

8+

33

Ciprian en zijn familie vertrekken noodgedwongen naar Parijs. Daar aangekomen is het leven hard, heel hard. Ze zijn illegaal in Frankrijk en de mensensmokkelaars hebben alle macht. De toekomst lijkt uitzichtloos. Tot Ciprian ontdekt hoeveel talent hij heeft voor het schaakspel… Een verhaal over overleven in zeer moeilijke omstandigheden. Spannend, ontroerend en hoopvol.

15+

34

Stel je voor: je bent een wereldberoemde voetballer en overal waar je komt, word je achtervolgd door gillende fans. Dat is Vinci de Balles. Op een dag is hij het zat. Hij vlucht en belandt op de zolderkamer van Ramo. Maar niemand mag het weten... Een grappig boek vol onverwachte wendingen.

10+

35

Een nieuw filosofisch boek van Stine Jensen! Mensen zijn dromers. We dromen over dingen die we zouden willen. In dit boek maak je een reis langs de toekomstdromen van de mens. Hoe ziet de wereld er over vijftig of duizend jaar uit? Wat zou jij graag willen voor de toekomst?

8+

36

Dit verhaal speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog. Wim (11 jaar) gaat naar Zweden om aan te sterken. Hij heeft moeite om in Zweden te wennen en in zijn nare dromen is de oorlog nog niet voorbij. Zal het hem lukken om zich er thuis te voelen? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

10+

37

Na 15 jaar een nieuw boek van Els Pelgrom! Een gekko woont al een tijdje in het huis van een oude vrouw wanneer hij in de slaapkamer een kaal hoofd ontdekt. Het hoofd ligt in bed en leest boek na boek. Het hoofd en de gekko raken bevriend en het hoofd maakt kennis met Het Leven. Een bijzonder boek voor meer ervaren lezers. De illustraties zijn van Sylvia Weve.

7+

38

Ken jij de kunstenaar Morandi? Hij vulde zijn huis met flessen, vazen en kruiken. Elke dag koos hij zo’n fles of vaas als model. En Frida Kahlo? Zij moest na een ongeluk lang in bed blijven. Met spiegels ontdekte ze een onderwerp dat ze altijd kon schilderen: zichzelf. In dit boek geeft Yvonne Jagtenberg ons een kijkje in de huizen van twintig beroemde kunstenaars: Hoe leefden ze daar? En met wie? Waar hielden ze van? Welke kunstwerken maakten ze er? Een origineel kunst-kijkboek voor iedereen!

6+

39

De mammoet had graag willen leren zingen. Maar daarvoor is het te laat. Uitgestorven is uitgestorven… In deze nieuwe bundel van Toon Tellegen, vol filosofische dierenverhalen, verlangen de dieren naar verandering. De prachtige illustraties zijn van Igor Oleynikov (winnaar van de Hans Christian Andersen Award 2018).

7+

40

In dit superspannende eerste deel van de nieuwe serie ‘Kunstbende’ wordt een jongen met geheugenverlies achternagezeten door een bende criminelen. Wie is hij, en wat denken de criminelen dat hij weet? Een adembenemend museummysterie, met QR-codes naar de kunstwerken die in het boek voorbijkomen.

10+

De Top40 Kinderboeken is handig om mee te nemen naar de bieb of de boekwinkel. Of om op school de klassebieb te checken op actualiteit en kwaliteit.

Er zijn scholen die de lijst meegeven aan de ouders. Dat wordt zeer gewaardeerd. Een link naar deze pagina in de nieuwsbrief is ook een idee.