Winkelgesprek

Winkelgesprek

Loading

'Dag mevrouw, heeft u een boek voor een jongen van 9 of een meisje van 10?

Nog altijd de meest gestelde vraag op de afdeling Kinderboeken in een boekwinkel zoals dat al sinds de vorige eeuw gebruikelijk is. Er is nog niet veel veranderd op dat vlak; gewoontes zijn niet zo makkelijk te veranderen. De winkeldame van dienst wijst je naar bijvoorbeeld de Boomhut- en Loserboeken: de Graphic Novels want die lezen zo lekker weg met al die plaatjes. Na even doorvragen komen ook de pareltjes onder de romans op tafel. In de grotere boekhandels verschijnen de informatieve boeken soms in beeld. Dat is heel mooi want juist deze niche kan veel kinderen ook aan het lezen krijgen. Zeker jongens van 9.

We zijn inmiddels aardig gewend aan online snuffelen en het bestellen van allerlei producten en diensten maar dat is nog niet zo eenvoudig als het om Kinderboeken gaat. Er zijn veel aanbieders die een massa zoekresultaten op je scherm gooien waardoor je vaak door de bomen het Kinderboekenbos niet meer ziet. Sinterklaasboeken bijvoorbeeld leveren je al meer dan 300 hits op.

Zoek je op Kinderboeken 9+ dan valt de boekenkast van maar liefst 29.723 titels over je heen. Succes!

Online
Oplossing

Succesvol Kinderboekenschrijver Marc ter Horst is al jaren pleitbezorger van de non-fictie boeken van anderen en van hemzelf; hij schreef bijvoorbeeld Palmen op de Noordpool [nr 24 in de Top300 Kinderboeken] over het klimaat en Viruswereld [nr 7] over de pandemieën.  Ik kom die 2 boeken zelden tegen op basisscholen en zie ze soms aan de zijlijn in de grotere fysieke boekwinkels. Vandaar dat Frappante Fragmenten samen met Marc ter Horst de lijst 40 boeken Feit & Fictie heeft samengesteld, een handige lijst die we regelmatig actualiseren. Zo krijgen leerkrachten en (groot)ouders de pareltjes onder de informatieve boeken in beeld.

 

Esther Wie? En Linda?

In deze lijst met informatieve boeken komen veel grote namen voorbij zoals Bibi Dumon Tak, Marc ter Horst, Arend van Dam, Jan Paul Schutten, Joukje Akveld, Esther Walraven, Geert-Jan Roebers en Linda Dielemans. Allemaal auteurs die voortreffelijke boeken schrijven op basis van gedegen onderzoek. Daarnaast zijn dit boeken die we tot de echte cadeautjes kunnen rekenen omdat ze prachtig worden uitgegeven. Toegankelijke informatieve kinderboeken over fascinerende onderwerpen als de werking van je hersens, je voetafdruk, de bronstijd en minder bekende periodes in de geschiedenis die door archeologische vondsten in beeld zijn gekomen de laatste jaren. Prachtige, kleurrijke boeken die ideaal zijn om voor te lezen of samen te lezen met je (klein)kind. Zo kun je nog eens wat uitleggen of vertellen uit je eigen ervaring of waarneming.

Een goed boek voor een kind van 9 of 10? Kijk eens in de lijst Feit & Fictie en bestel de boeken waar je kind nieuwsgierig naar is. De winkeldame pakt het boek graag voor je in mét een glimlach als je het lokaal ophaalt.

 

We spraken met enkele schrijvers van Non-fictie- boeken in de rubriek 7 minuten met …

BOEKENlogboek

1 december 2023

Pisa

1 december 2023