ZAKLAMPlezen

ZAKLAMPlezen

Loading

December is de maand met de twee donkerste weken. En nu zijn de kinderen ook nog eens extra lang thuis. Uinieke omstandigheden om je kind aan het lezen te krijgen. Je kunt een traditie invoeren: het authentieke zaklamplezen, Je kent het misschien nog uit je eigen jeugd: lezen met een zaklamp onder de dekens terwijl je eigenlijk al moet slapen.

Truc

Vroeger, toen we nog geen last hadden van kinderen die alleen maar op de tablet of de telefoon wilden ontspannen, kon je kinderen heel makkelijk naar bed krijgen door ze te beloven dat ze dan ‘nog even mogen lezen’.

Mijn ouders controleerden vaak of ik op tijd was gaan slapen door aan mijn bedlampje te voelen of het nog warm was. Daar had ik wat op gevonden. Ik knipte op tijd mijn leeslampje uit en dook onder de dekens met een zaklampje en een boek. Waarschijnlijk had mijn moeder dat wel door en kwam ze voor de show even controleren terwijl ik deed of ik al sliep. Een spannend spelletje.

Ik verlengde mijn tijd om te gaan slapen én ik was aan het lezen. Precies wat mijn moeder belangrijk vond.

Vandaar dat ik leraren en leesconsulenten nu aanraad om die traditie in december weer onder de aandacht te brengen. Om kinderen op tijd naar bed te krijgen mét een boek dat ze leuk vinden en een klein zaklampje. Succes verzekerd.

Bos

Het valt niet altijd mee om uit de duizenden kinderboeken die nu voor kinderen beschikbaar zijn, de meest geschikte te kiezen. Daarom hebben we de Top40 Kinderboeken uitgevonden: een lijst die we elke maand voor je vernieuwen. Mensen die voor hun vak kinderboeken lezen en mensen die het leuk vinden om boeken voor kinderen te lezen, stemmen op titels die zijn interessant vinden. Een speciaal team stelt op basis van die ranking de Top40 samen. De boeken die je kunt bestellen bij Frappante Fragmenten (Knop Boekwinkel) zijn geselecteerd door vakmensen en liefhebbers. Soms zelfs door kinderboekenschrijvers. Je weet dus dat het geschikte en aantrekkelijke boeken voor kinderen zijn. Zo zie je door de bomen het …

Toch weten we allemaal dat het ene kind het andere niet is en dat boeken die volwassenen bejubelen niet meteen niet meteen in beeld zijn bij kinderen. Het is echt een kunst om de juiste match te vinden. Dat kost in het begin wat inspanning: een uitdagend experiment. Vorlezen kan daarbij helpen. De weg der moeite, zou mijn moeder zeggen.

Audio

Om je te helpen maken we van de boeken in de Top40 Kinderboeken een audio-fragment. Door even te luisteren hoor je al snel of het boek iets voor je is. Zo is het makkelijker om het boek te vinden dat je (klein)kind met een zaklamp helemaal uit wil lezen. Want dat is ook nog een dingetje.

Jukebox

8 november 2021

Censuur: Pietje Bell (the movie)

8 november 2021